Symposium 
veilige vakantieparken

Woensdag 6 december 2023 

Op woensdag 6 december organiseert het Expertisecentrum Vitale Vakantieparken Overijssel een symposium ‘veilige vakantieparken. De ochtend staat in het teken van de aanpak van ondermijnende criminaliteit op vakantieparken. Samen met inspirerende sprekers geven we kennis en inzichten in de aanpak van ondermijning, en gaan we met elkaar in gesprek.

Voor wie
Dit symposium is voor ambtenaren die aan de slag zijn of willen met de aanpak van ondermijnende criminaliteit op vakantieparken.

Ook bestuurders die zich meer willen verdiepen in dit thema zijn van harte welkom. 

Inspirerende gastsprekers

Twee inspirerende gastsprekers geven vanuit hun discipline inzicht in een effectieve aanpak van ondermijning op vakantieparken. Zo gaat bestuurskundige en criminoloog Edward van der Torre in op de manier waarop algemene patronen bij ondermijnende praktijken doorwerken in onze samenleving én naar boven komen op het dossier vakantieparken. Niet alleen op verloederde parken, maar ook op luxe parken of op parken in het middensegment met een recreatiefunctie. Wie zomaar aanneemt dat er op deze parken geen sprake is van ondermijning, vergeet een belangrijke criminologische les: slimme georganiseerde criminelen schermen hun praktijken (goed) af. Volgens Edward van der Torre is er vandaag de dag te veel aandacht voor klassieke verloedering; te weinig voor strategische investeringen en voor het afdwingen van overheidsbeleid waarvan ondermijnende partijen vervolgens profiteren.

Hendrien Kaal, lector LVB (Licht Verstandelijke Beperkingen) en risicovol gedrag aan Hogeschool Leiden, gaat in op de kenmerken van een licht verstandelijke beperking en de gevolgen hiervan in het dagelijks leven. Daarbij staat zij stil bij de samenhang tussen lvb en de kans op slachtofferschap en daderschap van criminaliteit. Organisaties die met mensen met een lvb in aanraking komen, doen er goed aan hiermee in hun bejegening rekening te houden. Waar kunnen aanpassingen voor gemeenten uit bestaan? Tenslotte is er aandacht voor de herkenning van een lvb: zonder herkenning van de problematiek is het immers onmogelijk hier rekening mee te houden.

Symposium

Programma

 

09.30 – 10.00 uurInloop
10.00 – 10.15 uurOpening en toelichting van het Expertisecentrum
10.15 – 11.00 uurOndermijnende criminaliteit op een prachtig park? – Edward van der Torre
PAUZEMet een spelelement over witwassen op een vakantiepark! 
11.30 – 12.15 uurKwetsbaarheid van mensen met een licht verstandelijke beperking op vakantieparken – Hendrien Kaal
12.15 – 12.30 uurAfsluiting
12.30 – 13.30 uurGezamenlijke lunch en bijpraten
  • Het symposium vindt plaats in Van der Valk, Nieuwleusenerdijk 1 Zwolle

Aanmelden

Vul de onderstaande gegevens in:

Expertmeeting vakantieparken

1 + 8 =

Expertisecentrum
Privacybeleid

Bekijk ons privacybeleid door op de onderstaande link te klikken:

Privacybeleid

Contactgegevens

Neem direct contact op met het expertisecentrum:

Social media

Volg ons via de volgende kanalen: