Terugblik symposium 
veilige vakantieparken

Woensdag 6 december 2023 

Hier geven wij een korte samenvatting van het inspirerende en leerzame symposium op 6 december 2023:

Op woensdag 6 december 2023 organiseerde het Expertisecentrum Vitale Vakantieparken Overijssel een symposium over de aanpak van ondermijnende criminaliteit op vakantieparken. Bestuurskundige en criminoloog Edward van der Torre en lector LVB Hendrien Kaal gaven vanuit hun discipline een waardevol inkijkje in de aanpak van kwetsbaarheden op vakantieparken.

Lezing Edward van der Torre – bestuurskundige en criminoloog

Ondermijning in alle segmenten

Volgens Edward van der Torre vormen alle vakantieparken een risico voor ondermijning, ook de luxe en vitale parken. Op verloederde parken zijn grote problematieken vaak zichtbaar. Maar waarom zou een crimineel niet in een luxe park willen investeren? Dit is vaak een blinde vlek. De belangrijkste inzichten uit zijn presentatie op een rij:

 

  • Er zal altijd een onderkant in het segment vakantieparken zijn, met name als de woningnood niet wordt opgelost.
  • Classificatie parken op toekomstbestendigheid en kwaliteit is valide voor gemeenten, maar zorgt ook voor blinde vlek voor ondermijning op luxe en vitale parken
  • Bij de aanpak is het volgende nodig: (1) bovenlokale samenwerking, (2) informatie-uitwisseling, (3) een proces- en projectorganisatie, (4) systeem-, locatie- en materiekennis o.a. in hoe criminelen opereren, (5) een sociale opgave.

 

  • Ga naar de vakantieparken: niet alleen tussen 9.00 en 17.00 en ook onaangekondigd, bouw daar een netwerk op. Ook op de vitalere vakantieparken.
  • Ga aan de slag met illegale bewoning, maak een besluit (aanpakken, gedogen, legaliseren) en breng de effecten en risico’s van de keuze vanuit verschillende perspectieven in kaart.

Meer weten? Bekijk dan een aantal fragmenten van de presentatie van Edward van der Torre of luister naar de aanvullende podcast met Edward van der Torre en Jeroen Bakker van het expertisecentrum Vitale Vakantieparken Overijssel.

Podcast Vitalisering Vakantieparken

Bekijk ook de blog en beluister de podcast over dit thema! 

Wist je dat het Expertiecentrum Vitale Vakantieparken Overijssel een eigen podcast heeft? Je kunt vanuit je luie stoel of in de auto kennis en tips opdoen voor het revitaliseren, transformeren en aanpakken van problemen op vakantieparken. 

Jeroen Bakker, onze ketenregisseur veiligheid en ondermijning en Edward van der Torre bestuurskundige en criminoloog van Lokale Zaken, namen samen een afleveirng op. 

Lezing Hendrien Kaal – lector LVB 

Kwetsbaarheden van mensen met een licht verstandelijke beperking

Hendrien Kaal stond tijdens het symposium stil bij de samenhang tussen een licht verstandelijke beperking en de kans op slachtofferschap en daderschap van criminaliteit. LVB-specifieke kenmerken zijn een IQ tussen 50 en 85 en een beperkt sociaal aanpassingsvermogen. Bijkomende kenmerken zijn leerproblemen, psychiatrische stoornis, medische problemen en problemen in het gezin of de sociale context. Dit komt tot uiting in ernstige gedragsproblemen waarbij sprake is van langdurige behoefte aan ondersteuning.

Enkele waardevolle inzichten uit haar presentatie:

 

  • Onderzoek onder mensen met een beperking laat zien dat het risico van slachtofferschap van criminaliteit groter is (minimaal 2x), er vaker herhaling plaatsvindt en dat de situaties ernstiger van aard zijn.
  • Er is vaak overlap tussen daderschap en slachtofferschap.

 

  • Risico’s van mensen met een lvb worden vaak niet (h)erkend. Dit leidt tot: verkeerde informatie, verkeerde duiding van gedrag, miscommunicatie en overvraging met escalatie en agressie tot gevolg, niet krijgen van benodigde hulp en niet passende straf.

 

  • Tijdens communicatie met mensen met een lvb is het belangrijk rustig te spreken in korte zinnen, concrete woorden en voorbeelden te gebruiken, spreekwoorden te vermijden, non-verbale en verbale communicatie op elkaar aan te laten sluiten en te checken of duidelijk is wat is verteld.

Meer weten? Bekijk hieronder een aantal videofragmenten van de presentatie van Hendrien Kaal. 

Symposium aandachtspunt

Witwassen op vakantieparken

Vakantieparken in Nederland worden steeds vaker gebruikt voor witwasactiviteiten door criminelen. Dit gebeurt onder andere door de aankoop van recreatiewoningen en soms zelfs hele vakantieparken. Ook op de luxe en vitale parken is dit aan de orde. Tijdens het symposium was hiervoor aandacht.

Meer weten over witwassen op vakantieparken? Bekijk dan de animatie van het Expertisecentrum Vitale Vakantieparken Overijssel.

Symposium

Fotogallerij

Expertisecentrum
Privacybeleid

Bekijk ons privacybeleid door op de onderstaande link te klikken:

Privacybeleid

Contactgegevens

Neem direct contact op met het expertisecentrum:

Social media

Volg ons via de volgende kanalen: